Γιώργος Τσανάκας

Χάθηκε η ευκαιρία να τους τελειώσει, αλλά αυτός ο Ολυμπιακός δεν μασάει από έδρες και αντιπάλους!

Ο Ολυμπιακός πάτησε τη Φενέρ, αλλά πάει στην Πόλη με μικρότερο προβάδισμα από αυτό που άξιζε. Ωστόσο, ο Μεντιλίμπαρ και οι «κομάντος» του θα φέρουν την πρόκριση. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Να έχεις νικήσει ένα μεγαθήριο βάσει των ονομάτων που έχεις στο ρόστερ ο αντίπαλος, αλλά να νιώθεις σαν να έχεις χάσει. Ασφαλώς και είναι υπερβολή, όμως η εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στη Φενέρμπαχτσε θα μπορούσε να φέρει ένα σαφώς καλύτερο σκορ από το τελικό 3-2. Ο τρόπος ήταν αυτός που διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν επέτρεψε στους «ερυθρόλευκους» να πάνε για… τουρισμό στην Πόλη σε μια εβδομάδα. Υπερβολή το «σαν να χάσαμε», υπερβολή και το «τουρισμός στην Πόλη». Αλλά μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθεί η ανατροπή συναισθημάτων που υπήρξε κατά τη διάρκεια του ματς.

Το πλάνο που έστησε ο Μεντιλίμπαρ λειτούργησε άρτια από το 6ο λεπτό και έπειτα. Μέχρι το πρέσινγκ να αρχίσει δηλαδή να είναι συντονισμένο, όπως στην πρώτη στιγμή που συνέβη αυτό και οδήγησε στο προβάδισμα με τον Φορτούνη. Ένα γκολ που έβγαλε εκτός ρυθμού τη Φενέρ, χάλασε το μυαλό των παικτών της που περισσότερο ασχολούνταν με την κερκίδα, τον διαιτητή και το χορτάρι και λιγότερο με το παιχνίδι. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» οι οποίοι έχτισαν πάνω στο μομέντουμ που είχαν, πήραν μέτρα στο γήπεδο και κλέβοντας διαρκώς μπάλες, έδειχναν πως το δεύτερο δεν θα αργήσει. Όπως και έγινε στο 32ο λεπτό, με τους Γιόβετιτς-Φορτούνη να κρύβουν την μπάλα και ο Μαυροβούνιος αρτίστας να την «εμφανίζει» στα δίχτυα για το 2-0.

Οι Πειραιώτες δεν ασχολήθηκαν με τον Τζέκο, ο οποίος έβρισκε κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να προκαλέσει. Ο Τάντιτς είχε βγει εκτός αγώνα και έχανε σε δημιουργία, ενώ ο άξονας της Φενέρ αδυνατούσε να περιορίσει το πρέσινγκ. Όπως τελείωσε το πρώτο, έτσι ξεκίνησε το δεύτερο ο Ολυμπιακός. Με πίεση ψηλά, τα χαφ να λειτουργούν ιδανικά και την αμυντική τετράδα να καθαρίζει τις προϋποθέσεις, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ κέρδιζε διαρκώς μέτρα, ενώ αυτή του Καρτάλ έδειχνε να έχει πιει… θάλασσα. Επιβεβαιώθηκε και πάλι στο 57’ όταν ο Έσε με εκπληκτικό κλέψιμο έδωσε το τρίτο γκολ στους Πειραιώτες, με τον Ελ Κααμπί να σπάει στον Τσικίνιο που εκτέλεσε τον Λιβάκοβιτς, ο οποίος δεν ήξερε από που του έρχονται.

Η εικόνα του αγώνα ήταν αυτή που αποτυπωνόταν στον φωτεινό πίνακα: 3-0. Όχι γιατί ο Ολυμπιακός είχε διαλύσει τη Φενέρμπαχτσε, αλλά επειδή είχε πατήσει πάνω σε όλες τις αδυναμίες της, χτίζοντας παράλληλα στο εξαιρετικό τους μομέντουμ. Στο 61ο λεπτό, όμως, άρχισαν λίγο τα πράγματα να αλλάζουν, με τον Καρτάλ να αλλάζει το δίδυμο στον άξονα (Φρεντ-Γιουκσέκ μέσα, Κρούνιτς-Ζάιτς έξω). Έπαιξε ρόλο αυτό ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να χάσουν μέτρα και οι φιλοξενούμενοι να κερδίσουν, κάνοντας δύο καλές στιγμές που έβγαλε ο Τζολάκης. Φάσεις θα δεχόντουσαν από τους Τούρκους, λογικό είναι λόγω της ποιότητάς τους. Αλλά τα δύο τέρματα που τελικά δέχτηκαν, ήταν από το… πουθενά. Μέσα από ένα (ακόμα) προσωπικό λάθος του Ρέτσου που έκανε το άουτ… πέναλτι, αλλά και μια συνολικά κακή ανασταλτική λειτουργία η οποία ολοκληρώθηκε με λανθασμένη τοποθέτηση και κακό μαρκάρισμα του Ορτέγκα.

Ασφαλώς, η Φενέρ έβγαλε ποιότητα στο τελευταίο μισάωρο και έδειξε στον Ολυμπιακό ότι δεν πρέπει να «φεύγει» από το γήπεδο, αφού θα πληρώσεις κάθε λάθος σου. Και ίσως αυτό το τελευταίο μισάωρο να έκανε και καλό στους «ερυθρόλευκους», από την άποψη πως κατάλαβαν και ένιωσαν την ποιότητα του αντιπάλου. Και αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της ομάδας του Μεντιλίμπαρ στη ρεβάνς. Εκεί, όπου σε μία εβδομάδα από τώρα ο Βάσκος τεχνικός και τα «κομάντο» του θα πάνε να καταθέσουν την ψυχή τους. Διότι αυτός ο Ολυμπιακός έδειξε πως δεν έχει να φοβάται κανέναν, δεν μασάει από έδρες αλλά και αντιπάλους εκατομμυρίων.

Ασφαλώς και χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ένα τεράστιο αποτέλεσμα, αλλά η σπουδαιότητα και η σημασία της νίκης είναι τεράστια. Νίκες που μόνο αυτός ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κάνει, με τον Μεντιλίμπαρ να τον οδηγεί από τον πάγκο σε ασφαλές μονοπάτι. Άργησε τις αλλαγές; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Έβλεπε την ομάδα που κατέβασε να τον δικαιώνει απόλυτα και στηρίχθηκε σε αυτούς για 80 λεπτά. Τώρα, θα πρέπει να δει πώς θα καλύψει το κενό του Ρέτσου, πώς θα βάλει φρένο στον Φρεντ που θα ξεκινήσει βασικός, αλλά και να περιορίσει τους Καντίογλου, Καχβετσί.

Θα τα κάνει, όμως, όλα αυτά ο στρατηγός και θα γυρίσει μαζί με τα παιδιά του από την Πόλη με την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa Conference League.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x